נחל ערוגות.
נחל ערוגות הוא אחד הנחלים הארוכים בארץ ישראל. תחילתו באזור אפרת שבהרי השומרון וסופו בים המלח מעט דרומית לנחל דוד הידוע,גם,בשמו שמורת הטבע עין גדי. אורכו של הנחל כ-46 קילומטרים. שטח הניקוז של הנחל הוא כ-230 קמ"ר ועד לנפילתו לשקע הסורי אפריקאי הוא נחל אכזב שוסף לתוכו יובלים של נחלי אכזב בחלק המזרחי של מדבר יהודה.
באזור נפילתו של נחל ערוגות לשקע הסורי אפריקאי נפרץ מעיין שממנו והלאה זורמים מים מתוקים בערוץ הנחל,כל ימות השנה. שמורת הטבע,נחל ערוגות,מתחילה במעין ערוגות שנופל מגובה של כמה עשרות מטרים לנקיק נחל ערוגות ומסתיימת קרוב לשפך הנחל למרגלות קיבוץ עין גדי.
מתחילתו,באגן הניקוז שבאזור אפרת,ועד שנשפך לים המלח נופל הנחל כ 1350 מטרים. שפיעת מעיין ערוגות נמצאת בגובה של כ-500 מטרים,מעל לפני הים,והוא זורם בנקיקו עד לגובה של כ-410 מטרים מתחת לפני הים.
בערבית,חלקו התחתון של נחל ערוגות,נקרא אלעריג’ה קרי:הנחל שסטה ממסלולו. השם הזה ניתן לו כי באזור השבר הסורי אפריקאי סוטה נחל ערוגות ממסלולו במגמה דרומה ואז פונה מזרחה אל ים המלח.
ועדת השמות הלאומית החליטה לשמר את שמו הערבי של הנחל ועיברתה אותו מאלעריג’ה לנחל ערוגות.
לפי גרסה אחרת שם הנחל מגיע מערוגות האפרסמון,פרי שגודל הערוגות באזור עין גדי על מנת להפיק בושם ממנו. האפרסמון הזה איננו מזוהה עם צמח הידוע לנו כיום וככל הנראה כשפסק גידלו ועיבודו לבושם,בתחילת התקופה הביזנטית,אבד מקורו לעד.
מי נחל ערוגות,כמו גם מי נחל דוד,נשאבים למפעל מים עין גדי מבוקבקים,ונמכרים בארץ כמים מינראלים. על פי הסדר בין רשות הטבע והגנים ומפעל עין גדי חלק מהמים מושבים לטבע,ללא טיפול כלשהו,על מנת לשמר את החי והצומח בנקיק נחל ערוגות ובנחל דוד הסמוך.
לפניכם תמונות שצילמתי בנחל ערוגות,בחלקו המזרחי של הנקיק,ובחופו המערבי של ים המלח.
מנחם.