שמורת טבע עין אפק.

  • מחבר:

שמורת עין אפק נמצאת בעמק זבולון מזרחית לקרית ביאליק,והיא מקורו של נחל הנעמן. השמורה כולל מעינות וביצות ומשמשת בית גידול לחי ולצומח האופיניים לצפון הארץ. עין אפק נמצאת על ציר נדידת הציפורים המערבי של ארץ ישראל.

ימי ההתישבות האנושית בעין אפק נעוצים בתקופה הכלכוליתית. בתקופת הברונזה התיכונה נוסדה,בעין אפק,עיר כנענית שנמשכה אל תקופת הברזל,הידועה גם כתקופת המלכים,והעיר הכנענית בעין אפק נזכרת בתעודות מצריות מהברונזה התיכונה. בתקופה הפיניקית התקימה עיר בעין אפק ולאחר שנחרבה,כנראה באמצע תקופת הברזל,המקום ננזח.

בראש תל אפק בנו הצלבנים מצודה ששימשה מקור כוח למצודה ההוספיטלרית שבכורדי – מערבית לעין אפק. למרגלות המצודה הוקמו תחנות קמח שסיפקו קמח לעיר עכו.

תחנות הקמח הצלבניות מחליפות ידיים עם כיבוש האזור על ידי האימפריה העות’מנית,והעותמנים מחזקים את המבצר הצלבני לצרכי הגנה על מקור המים ותחנות הקמח.

ב – 1924 רוכשת הקרן הקיימת לישראל את אדמות עין אפק ומקימה במקום חווה לגידול קרפיונים.

במאורעות 1936 מקימים הבריטים מגדל שמירה על המצודה העות’מנית ואת מי מעיין נחל הארגמן סוכרים ומעבירים לחיפה לצורך קירור תחנת הכוח שהקימו בנמל חיפה.

בשנות ה- 60 מדינת ישראל שואבת את מי מעינות הנעמן וכתוצאה משאיבת יתר נגרם נזק כבד לחי ולצומח באתר. עם התגברות המודעות לשימור החי והצומח בנחלי ארץ ישראל,שאיבת המים הוגבלה ושפיעת המעינות,כמו גם הביצה חזרו,באופן חלקי שלא כמו בעברם,ועימם שוקם החי והצומח המקוריים של האתר. שפיעת המעינות וחזרת החי והצומח לאתר התווסף אליו עדר תיאואים שהיה חלק מהנוף של החי בעבר,התיאואים משמשים ליצור גבינה כמו גם לשמירה על האיזון האקולוגי באתר.

בשבת בבוקר ביקרנו את השמורה על מנת לצפות בנדידת הציפורים בנתיב המערבי של הנדידה בארץ ישראל. במקום נצפו כמה סוגים של קורמורנים,צמד שקנאים ודיות.

והתמונות,הן כאן לפניכם.

לגלרית התמונות.

מנחם.